Facebook
Comité 4 en 5 mei
035-602 10 08

Soester CourantEetcafé CentraalJan van Dijk Tours

Vlagprotocol

Het nationaal comité 4 en 5 mei heeft voor 4 en 5 mei en voor 15 augustus (herdenking capitulatie van Japan) een vlagprotocol opgesteld. Hieronder zijn de diverse protocollen weergegeven.

Vlagprotocol 4 mei.

VlagprotocolIn de vooravond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. Op 4 mei 2015 gaat de zon om 21.09 uur onder. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Hieronder vindt u een aantal richtlijnen met betrekking tot het uithangen van de vlag:

· Er is geen richtlijn voor de afmeting van de vlag, behalve dat de lengte zich verhoudt tot de breedte als 3:2.

· De vlag mag in gehesen situatie nooit de grond raken. De vlaggenstok moet dus een goede lengte hebben.

In principe mag de onderste punt niet aan de mast worden bevestigd; de vlag dient te wapperen. In het geval dat de vlag anders de grond raakt, mag hier een uitzondering op gemaakt worden.

Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering geldt bij onbemande openbare gebouwen en in gevallen waarbij de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.

Op 4 mei wordt ‘uitgebreid’ gevlagd, dat betekent dat de vlag op alle rijksgebouwen uithangt.

Hijsen en neerhalen.

Bij het hijsen van de vlag wordt deze eerst vol gehesen, waarna hij langzaam wordt neergehaald tot het midden van de vlag op de helft van de normale lengte is gekomen. Daarna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. Na zonsondergang wordt de vlag op herdenkingsplaatsen gestreken. Bij het neerhalen van de vlag gaat de vlag vanaf halfstok eerst naar de top alvorens neergehaald te worden. Bij openbare gebouwen die onbemand zijn, mag de vlag na zonsondergang halfstok blijven hangen.
Meerdere Vlaggen.

Het is toegestaan om tijdens de herdenking meerdere vlaggen halfstok te hangen, zoals provincie- of gemeentevlaggen, of vlaggen van de Nederlandse Antillen en Aruba. Ze moeten wel dezelfde afmetingen hebben en op gelijke hoogte worden gehesen. Aangezien het de Nationale Herdenking betreft, krijgt de Nederlandse vlag de ereplaats toegekend. Bij twee vlaggen is de ereplaats altijd rechts, bepaald door met de rug naar de vlag te staan. Bij drie vlaggen is de ereplaats in het midden. Als de provincievlag en de gemeentevlag de Nederlandse vlag flankeren, wordt de provincievlag rechts en de gemeentevlag links van de Nederlandse vlag geplaatst. Ook hier wordt de positie bepaald door met de rug naar de vlaggen te staan.

Vlagprotocol 5 mei.

VlagprotocolOp 5 mei wordt de vlag in de top gehesen en hangt hij tussen zonsopgang (6.04 uur) en zonsondergang (21.11 uur). De oranje wimpel wordt niet gebruikt.

Het vlaggen met meer vlaggen

De Nederlandse driekleur neemt een centrale plaats in bij het vlaggen, omdat 5 mei de Nationale Viering van de Bevrijding is. Maar omdat we op 5 mei ook stilstaan bij gebieden elders op de wereld waar mensen niet in vrijheid leven kunt u andere vlaggen daar goed mee combineren. De provincievlag, de gemeentevlag, de vlag van de Nederlandse Antillen en Aruba, vlaggen van andere landen – ze kunnen allemaal een plaats krijgen op 5 mei om zo de gezamenlijke inzet voor vrijheid te benadrukken.
De vlaggen moeten wel dezelfde afmetingen hebben en op gelijke hoogte worden gehesen. De Nederlandse vlag krijgt de ereplaats toegekend. Bij twee vlaggen is de ereplaats altijd rechts, bepaald door met de rug naar de vlag te staan. Bij drie vlaggen is de ereplaats in het midden. Als de provincievlag en de gemeentevlag de Nederlandse vlag flankeren, wordt de provincievlag rechts en de gemeentevlag links van de Nederlandse vlag geplaatst. Ook hier wordt de positie bepaald door met de rug naar de vlaggen te staan.

Vlagprotocol 15 augustus.

Vlag protocolOp 15 augustus herdenkt Nederland de capitulatie van Japan in 1945. De Japanse overgave betekende het formele einde van de Tweede Wereldoorlog. Op deze datum, om 12.30 uur, worden de slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië herdacht bij onder meer het Indiëmonument in Den Haag. Op die dag wordt de vlag, de gehele dag in top gehesen. Alleen tijdens herdenkingsplechtigheden hangt de vlag half stok. Hij kan dan weer in top worden gehesen aan het einde van de herdenkingsplechtigheid.

De oranje wimpel wordt niet gebruikt.

15 augustus zonsopgang 06.24 zonsondergang 21.04.