Monumenten

Gevallen kameraden

Het oudste monument van de Militaire Luchtvaart bevindt zich op de Vliegbasis Soesterberg, de bakermat van Neerlands luchtvaart. Op 30 juni 1923 onthulde de toenmalige Chef van de Generale Staf, Luite­nant-Generaal M.D.A. Forbes Wels, het monument dat werd opgericht ter nagedach­tenis aan de gevallen kameraden.

Lees verder

Monument Soesterberg

Soesterberg heeft zijn eigen vrijheidsmonument. De gemeente Soest kent buiten de monumenten die staan opgesteld op de vliegbasis Soesterberg dus twee vrijheids/oorlogsmonumenten. Op 4 mei 1984 werd door Z.K.H. Prins Bernhard op de hoek van de Kampweg-Moerbessenberg te Soesterberg een Vrijheidsmonument onthuld doormiddel van het wegschuiven van een doek, zodat een koperen herinneringsplaat zichtbaar werd. Het monument is gemaakt naar een ontwerp van de Soester architect Dûermeyer.

Lees verder

Stolperstein Benjamin Blankenstein

Op 6 augustus 2010 vond er voor huisnummer 31 op de Van Straelenlaan een voor Nederland maar zeker voor de gemeente Soest een bijzondere plechtigheid plaats. Ter nagedachtenis aan Benjamin Blankenstein - vele oude Soesters zullen hem herinneren als meester Blankenstein - werd in het trottoir voor genoemd perceel, het huis waar nog steeds de dochter van meester Blankenstein woont, de "Stolperstein Benjamin Blankenstein" geplaatst.

Lees verder

Stolperstein Abraham Mossel

Hedenochtend (4 mei 2016) vond er voor huisnummer 23 op de Prins Bernhardlaan een bijzondere plechtigheid plaats. Ter nagedachtenis aan Abraham Mossel  werd er in het trottoir voor genoemd perceel, de "Stolperstein (struikelsteen) Abraham Mossel" door loco burgemeester M. Adriani samen met wethouder van Berkel geplaatst.

Lees verder

Monument Soest

Elk jaar zijn er bij de jaarlijkse herdenking op 4 mei weer vele inwoners aanwezig op de Ir Menkolaan waar het oorlogsmonument staat dat ontworpen is door de kunstenaar Albert Dresmé. Het heeft ruim 50 jaar geleden veel discussie gevergd alvorens het monument daar is opgericht. In 1946 lanceerde de toenmalige burgemeester des Tombe, die zeer geliefd was bij de mensen uit het verzet het idee om een monument op te richten met een bijzonder karakter.

Lees verder

33 van Soesterberg

Kort na de tweede wereldoorlog werd een onderzoek gedaan naar de stille fusillade tijdens de bezetting door de Duitsers op 19 november 1942. Onderzoek naar het massagraf is uitgevoerd door majoor W.J.  Siedenburg, Hoofd Dienst Identificatie en Berging Massagraven.

Lees verder

Sponsoren