15 augustus

15 augustus 2021

Herdenking capitulatie Japan

Op zondag 15 augustus 2021 is het 76 jaar geleden dat met de capitulatie van Japan ook in Azië de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam.

In de gemeente Soest is het een goede traditie om jaarlijks aandacht te geven aan deze belangrijke gebeurtenis met een herdenking. Om op deze dag de slachtoffers van het wereldwijde oorlogsgeweld te gedenken en om stil te staan bij de betekenis van een vrije samenleving.

Deze traditie van herdenken op 15 augustus – ook wel Indië herdenking genoemd – wordt onderhouden door de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg in goede samenwerking met de Vereniging Woongroep Insulinde. De herdenking zelf heeft betekenis voor iedereen die onderdrukking verafschuwt en vrijheid koestert.

Het programma

Zoals gebruikelijk vindt de herdenking plaats bij het monument aan de Ir. Menkolaan in Soest. De plechtigheid begint stipt om 12.00 uur en duurt ca. een uur. Burgemeester R. Metz zal het woord voeren namens de gemeente en de heer B. Gerbracht namens de woongroep. Na een moment van stilte zullen door vertegenwoordigers van enkele organisaties bloemen bij het monument worden gelegd. Overige aanwezigen zijn uitgenodigd om zelf ook bloemen bij het monument te leggen tijdens het afsluitende défilé.

De bijeenkomst vindt plaats in de buitenlucht. Naast genodigden zijn alle inwoners van Soest en Soesterberg van harte uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. Aanwezigen worden uiteraard geacht de corona-voorschriften van dat moment in acht te nemen en de aanwijzingen van de organisatie op te volgen. De plechtigheid is overigens ook live te volgen via Radio Soest.

Sponsoren