19 november

Herdenking 33 verzetstrijders

Ieder jaar op 19 november herdenken wij met elkaar de 33 verzetstrijders uit de Tweede Wereldoorlog die op 19 november 1942 op de vliegbasis Soesterberg door de bezetter zijn gefusilleerd. Deze herdenking werd vele jaren georganiseerd door de Koninklijke Luchtmacht. Vanwege het vertrek van de Koninklijke Luchtmacht van de vliegbasis Soesterberg heeft de stichting comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg de organisatie van deze herdenking, met instemming van het gemeentebestuur,  van de Koninklijke Luchtmacht overgenomen.

19 november 2020

Het programma

De herdenking van de 33 van Soesterberg kan dit jaar niet op de gebruikelijke wijze, in het bijzijn van belangstellenden uit het hele land, ‘live’ plaatsvinden. Als alternatief is op maandag 16 november bij de eenvoudige gedenkplek op Park Vliegbasis Soesterberg een ceremonie zonder publiek gehouden. Daarbij waren uitsluitend medewerkenden aanwezig. Deze plechtigheid is met een video opname vastgelegd door Robert Thoomes.

Kinderen uit groep acht van basisschool De Egelantier hebben altijd een belangrijke rol bij deze herdenking en ook dit jaar hebben zij het weer fantastisch gedaan! Zij noemden de namen van de 33 mannen die hier in 1942 zijn gefusilleerd, droegen zelfgeschreven gedichten voor en hielpen bij het leggen van de kransen.

Hoewel het weer niet heel erg meezat was het al met al een heel passende en sfeervolle plechtigheid. De opname is vanaf donderdag 19 november (de dag van de herdenking) vanaf 12.00 uur te zien. Klik hier voor de video.

Ook vindt u hier de foto’s van de herdenking. Foto's Jaap van den Broek. Voor de foto's klik hier.

Waarom we herdenken

De 33 van Soesterberg die worden herdacht zijn door de bezetter uit diverse plaatsen in Nederland naar Soesterberg gebracht om daar te worden gefusilleerd omdat zij zich verzetten tegen de schending van vrijheid en verdraagzaamheid. Zij kwamen niet uit Soest of Soesterberg. De meeste waren voornamelijk afkomstig uit Amsterdam, Hengelo en Deventer. De meeste hadden beroepen als metaalbewerker, stukadoor, los arbeider, schilder, monteur, elektricien, landarbeider, stratenmaker, banketbakker en een gemeentewerkman.

Zonder meer landgenoten die opkwamen voor de vrijheid van hun medemens en hun vaderland en dit door een laffe daad van de bezetter met de dood hebben moeten bekopen.

“Dat zij niet vergeten worden”

Geschiedenis & foto's

De eerste herdenking vond plaats op donderdag, 19 november 1992. De toenmalige Desmond Tutu School uit Soest heeft het monument in 1993 op verzoek van de Stichting Februari 1941 geadopteerd. Een uitgebreid verslag over de 33 van Soesterberg staat in het boekwerkje 'De drie-en-dertig van Soesterberg' door J.W. Ooms en B.J. van Os, uitgever Bosch & Keuning Baarn (1974), ISBN: 9024641640, een uitgave die mede tot stand is gekomen op initiatief van het gemeentebestuur van Soest. Daar de boekjes niet meer te verkrijgen waren heeft de stichting comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg het boekwerkje in 2017 (75 jaar naar de fusillade) opnieuw uitgebracht. Ook dit boekwerkje is tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Soest. Het vernieuwde boekwerkje is te verkrijgen via de stichting 4 en 5 mei Soest - Soesterberg (cees.vos@4-5-mei.nl). 

Foto's

2009 | 2010 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021

Sponsoren