Facebook
Comité 4 en 5 mei
035-602 10 08

Soester CourantGrand Cafe De LindenhofWebdesign Soest

Veteranencafe

Veteranencafe

Tot op heden verzamelen veteranen zich nog steeds in Soest om o.a. met elkaar van gedachte wisselen in het veteranencafé te Soest en thans in museum Soest aan de Steenhoffstraat. 

Stukje geschiedenis tijdens  één van de bijeenkomsten. 

Het door de in Soest woonachtige kolonel buiten dienst Roel Hoksbergen genomen initiatief scoort nog altijd boven het gemiddelde. Op één van de bijeenkomsten waren ruim twintig veteranen, waarvan sommigen met hun partners, naar de plaats van samenkomst gekomen om het glas met elkaar te heffen. Twee functionarissen van het Dienstencentrum Bedrijfsmaatschappelijk Werk, de kapiteins Peppel Lamers en Enrico Lelieveld kregen gelegenheid om iets van hun werkzaamheden te vertellen. Zij ondersteunen en adviseren namens defensie militairen die op een of andere wijze tijdens of na hun uitzending in problemen zijn gehaald. De wijze van de aanpak riep bij de aanwezige veteranen natuurlijk de nodige vragen op waarop zo veel als mogelijk was antwoord werd gegeven. Natuurlijk waren er ook opmerkingen als: “Dat hadden we in onze tijd moeten hebben. Toen waren er alleen de dokter, de aalmoezenier en de dominee om je uit de zorgen te helpen”. En daaruit werd de conclusie getrokken, dat het voor de ouderen toch allemaal niet veel minder moet worden.

Wageningen

Zo worden de ontwikkelingen in Wageningen, waar tijdens het Bevrijdingsdefilé op 5 mei vermindering van deelname is aangekondigd, met zorg tegemoet gezien. Initiatiefnemer Hoksbergen suste de gemoederen voorlopig met de door hem opgevangen signalen dat het wellicht allemaal nog wel mee zal vallen.

7 Januari 2009 was er vanaf een uur of vijf in de middag op dezelfde plaats weer een ontmoeting om elkaar een gelukkig en gezond 2009 te wensen. Veteranen van buiten Soest, die de sfeer eens wilden opsnuiven waren, mits de veteranenspeld dragend, ook van harte welkom. De bijeenkomsten vinden in principe op de eerste woensdag van de maand plaats.

Veteranen café Soest.

Sinds de oprichting van het “Veteranencafe Soest” en de eerste bijeenkomst op 3 september 2008 ,waaraan ca. 45 veteranen deelnamen is gebleken dat er een behoefte bestaat bij de veteranen om elkaar periodiek te ontmoeten en met elkaar terug te kijken op een ingrijpende periode in hun leven.

Na de eerste bijeenkomst worden de maandelijkse bijeenkomsten bezocht door zo’n 15 a 20 personen uit Soest ,Soesterberg en Baarn. Er zijn zelfs bezoekers uit Putten, Bussum en Maartensdijk. Er groeit al een hechte band tussen de trouwe bezoekers. De meeste bezoekers zijn zg Indie-veteranen en Nieuw-Guinea- veteranen. Sporadisch verschijnt er wel eens een zg jonge veteraan. Jammer dat het er nog niet meer zijn.

Excursies.

In 2009 is er met ca. 35 personen een excursie gemaakt naar het Liberty Park te Overloon, het grootste oorlogsmuseum in Nederland. Een zeer geslaagde en gewaardeerde dag. Ook voor 2010 is er weer een excursie gepland, nl een bezoek aan het Artillerie Schietkamp te Oldenbroek, alwaar demonstraties worden gegeven met de nieuwste vuurmond van de Nederlandse Artillerie en mogelijk de RPV, een onbemand vliegtuig. Ook wordt er een bezoek gebracht aan het Artillerie Museum en het Museum van de Rijdende Artillerie. Uiteraard wordt er een lunch aangeboden. Nadere gegevens zullen tzt worden verstrekt.

Het veteranen café was voorheen gevestigd aan de Birkstraat bij Eetcafé Centraal. Met ingang van december 2017 is het veteranecafé gevestigd in museum Soest gelegen aan de Steenhoffstraat 46, 3764 BM te Soest. Tel: 035-6023878. Veteranen - zowel uit dienst als in dienst - zijn op iedere eerste woensdag van de maand tussen 17.00 uur en 19.00 uur. 

Alle vetranen zowel jong en oud zijn uiteraard van harte welkom op de bijeenkomsten.