Facebook
Comité 4 en 5 mei
035-602 10 08

Webdesign SoestDrukkerij ESEDVan de Grift

Minibiografie Andries Stemerding

Minibiografie Andries Stemerding

Geschreven door leerlingen uit groep 8 van de 2e Van der Huchtschool. Schooljaar 2019.

Andries Stemerding

Enkele jaren geleden hebben leerlingen uit onze groep 8 van dat schooljaar een mini-biografie voorgelezen van Flip Masselman.

Er is toen verteld dat Flip Masselman lid was van een padvindersgroep in Soest. De Duitsers wilden padvindersgroepen alleen toestaan als ze zich aan zouden sluiten bij de Jeugdstorm van de NSB. Uiteraard wilde Flip dat niet.

In 1940 werd daarom de verzetsgroep ‘De Leeuwen-Garde’ opgericht. Bij deze verzetsgroep sloot zijn collega bij de mariniers Andries Stemerding uit Soesterberg zich ook aan.

Andries was op dat moment brandweerman in Rotterdam.Hij hield zich in de verzetsgroep vooral bezig met spionage voor de Engelsen en aanslagen met brandbommen op Duitse schepen in de Rotterdamse havens. Hij zorgde er ook voor dat 10 tot 20 mensen ook lid werden van de Leeuwen-Garde.

De Duitsers hebben in 1942 de verzetsgroep opgerold. De belangrijkste 31 leden van de groep werden ter dood veroordeeld waaronder Andries Stemerding en zijn vriend Flip. Op 29 december 1942 zijn zij op de Leusderheide gefusilleerd en in een massagraf begraven. Andries is maar 21 jaar geworden. Na de oorlog zijn Andries en Flip in Zeist herbegraven. Ze liggen naast elkaar.

De zus van Andries heeft later verteld dat ze zich hem herinnerde als een gelovige, rustige, vriendelijke broer. Ze heeft tijdens de oorlog steeds gedacht dat hij alleen maar krantjes bezorgde. Pas twintig jaar later ontdekte ze dat hij lid was geweest van een verzetsgroep. Ze was trots op haar broer.

Ze heeft toen ook gehoord dat Andries en de andere verzetsstrijders vlak voordat zij werden doodgeschoten het Wilhelmus zongen.

De zus van Andries kreeg na de oorlog een afscheidsbrief die hij vlak voor zijn dood had geschreven. Daarin stond ‘dat hij naar een plek zou gaan waar alleen maar vreugde is'. Hij schreef ook ‘dat je niet moet haten, maar vergeven’. Dat vinden wij heel bijzonder.

De zus van Andries Stemerding heeft in 2017 de afscheidsbrief van haar broer aan Kamp Amersfoort geschonken.