Facebook
Comité 4 en 5 mei
035-602 10 08

Soester CourantJan van Dijk ToursVan de Grift

Bevrijdingsvuur op 5 mei 2020

Vanwege de coronacrisis dit jaar geen activiteiten in het kader van het ophalen van het bevrijdingsvuur. Dit houdt tevens in dat er ook geen overhandiging is van het bevrijdingsvuur aan de burgemeester. Zie alternatief. 

De geschiedenis van het Bevrijdingsvuur

BevrijdingsvuurHet bevrijdingsvuur kwam voor het eerst in Wageningen aan op 5 mei 1948 na een estafetteloop van atleten uit Nijmegen. In de Capitulatiezaal van Hotel de Wereld werd het aan de burgemeester overgedragen. Via Rhenen werd het vuur tenslotte naar Den Haag gebracht. Deze vuurloop kwam voort uit een initiatief van een groep Eindhovenaren. Zij haalden al in 1945 het vuur op in Bayeux, in Normandië. Daar hebben de geallieerden tijdens D-Day voor het eerst voet aan wal gezet. Bayeux was op 7 juni 1944 de eerste bevrijde stad na D-day.

Van 1954 tot en met 1962 werd de fakkel opgehaald door leden van de motorclub "De Rijnridders". Om elk jaar het bevrijdingsvuur te hebben liet de gemeente een brander installeren in een ketelhok van het Gemeentelijke Gas- en Waterleidingsbedrijf aan de Mansholtlaan/Droevendaalsesteeg. Daar wordt het bevrijdingsvuur "eeuwig brandend gehouden". Sindsdien komen elk jaar Wageningse atleten in de late uren van de vierde mei naar het prozaïsche ketelhok om een fakkel aan te steken en deze naar de vuurschaal op het 5 mei plein te brengen. Tot 1967 droeg de atletiekafdeling van de gymnastiekvereniging HBS zorg voor de fakkelloop naar Hotel de Wereld. Nadat de atletiekafdeling van HBS was opgeheven is op 1 april 1967 Atletiekvereniging Pallas '67 opgericht. Op 4 mei 1967 brachten atleten van Pallas '67 voor de eerste keer het bevrijdingsvuur naar Hotel de Wereld. De geschiedenis en symboliek van de fakkelloop gaat terug tot de Griekse oudheid. De vereniging is zo ook aan haar naam gekomen: de fakkelloop maakte deel uit van de spelen ter ere van de godin Pallas Athene. In diverse jubileumjaren, onder meer in 1970, 1995 en 2000 en 2005 is de vlam van Wageningen 'vernieuwd' met origineel bevrijdingsvuur uit Bayeux.

Sinds 1948 is het traditie dat vanuit Wageningen het vuur naar andere plaatsen in Nederland wordt gebracht door o.a. atletiekverenigingen, scholen, 4 en 5 meicomités, oranjeverenigingen en andere organisaties. In 2005 hebben bijna 4000 deelnemers uit 220 plaatsen het bevrijdingsvuur als 'een lopend vuurtje' door het land verspreid. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid. De aankomst van het bevrijdingsvuur in de eigen gemeente is een prachtige symbolisch uiting bij de plaatselijke 5 mei activiteiten. Met alleen al de bezoekers van de bevrijdingsfestivals wordt het bevrijdingsvuur bij minimaal 700.000 mensen onder de aandacht gebracht.

De Nationale Start van de viering van de Dag van de Vrijheid. Deze vind ieder jaar in een andere plaats/provincie plaats. Dit jaar is het de beurt aan de Stad Groningen. Deze zullen in Wageningen dan ook als eerste het vuur ontvangen. Op 5 mei zullen vele gemeenten in het hele land het bevrijdingsvuur ontsteken. Dat markeert de Nationale Start van de viering van Dag van de Vrijheid.

(bron: Website Comité 4 en 5 mei Wageningen).

Bevrijdingsvuur Soest

 

Ophalen bevrijdingsvuur uit Wageningen door Sporters uit Soest

Ook dit jaar worden de sporters uit Soest weer weggebracht door Jan van Dijk Tours uit Soest. Tijdens de terugtocht blijft de bus van  Jan van Dijk bij de sporters om de sporters af en toe wat rust in de bus te gunnen. Atletiek Vereniging Pijnenburg heeft ook dit jaar weer de uitdaging opgepakt en zal met 40 sporters uit Soest gaan deelnemen. De sporters  gaan in de late avonduren van de 4e mei richting Wageningen om in de vroege ochtenduren van de 5e mei weer terug te keren naar Soest waar in hun clubgebouw een bevrijdingsontbijt voor ze klaarstaat.

Antonio van den Hengel zal de sporters onderweg en bij het ontbijt weer van de nodige voeding voorzien. Dit jaar zal onze burgemeester R.T. Metz vooruit gaan om met de sporters het bevrijdingsvuur in Wageningen in ontvangst te nemen. Na het in ontvangst nemen van het bevrijdingsvuur zal de burgmeester de sporters afduwen en zal hij terugkeren naar Soest om daar in de ochtend om ongeveer 09.00 uur het bevrijdingsvuur van de sporters bij het monumnet in Soest in ontvangst te nemen. 

Oproep aan onze inwoners.

‘Kom de sporters ondersteunen’

U kunt de sporters ondersteunen door ergens op de route van AV Pijnenburg naar het monument te Soest aan te haken. Dit mag lopend en/of fietsend. Het eindpunt is dit jaar dus het monument te Soest aan de Ir Menkolaan waar burgemeester R.T. Metz het bevrijdingsvuur zal ontsteken.

Route bevrijdingsvuur in  Soest.

Wieksloterweg, Bosstraat, Pimpelmees, Nieuweweg, Molenstraat, Steenhoffstraat, Van Weedestraat, Inspecteur Schreuderlaan, Ir Menkolaan. (wijzigingen voorbehouden).

Tijdschema ophalen bevrijdingsvuur te Wageningen 2018.

4 mei 2019

21.45 uur verzamelen voor de sporters bij AV Pijnenburg en vertrek naar Wageningen.

5 mei 2019

07.30 uur Ontbijt in de kantine van AV Pijnenburg voor de sporters.

08.30 uur Vertrek vanaf AV Pijnenburg

09.00 uur Aankomst bij het monument in Soest

09.05 uur Ontsteken van het bevrijdingsvuur en toespraak door burgemeester R.T. Metz.

(OPM: Het zijn plusminus tijden. Alles hangt af van hoe de tocht van Wageningen naar Soest  verloopt).

Iedereen is van harte welkom bij de aankomst van de sporters met het bevrijdingsvuur bij het museum. Er staat voor iedereen een kopje koffie of thee met cake klaar. Voor de kinderen is er limonade met iets lekkers erbij.

De Stichting Comité 4 en 5 mei Soest hoopt velen van de inwoners van Soest en Soesterberg bij het museum te treffen.

 

 

 

 

 

 

 

Het thema voor dit jaar is ‘Geef vrijheid door’ en dit doen wij hier in Soest mede door het ophalen en overhandigen van het bevrijdingsvuur.

Voor foto's 2010 klik hier

Voor foto's 2011 klik hier