Facebook
Comité 4 en 5 mei
035-602 10 08

Grand Cafe De LindenhofJan van Dijk ToursWebdesign Soest

Inleiding

Inleiding

In 2001 vestigde onze vereniging zich in Soest. Op 15 augustus van dat jaar organiseerden wij voor de eerste keer in de geschiedenis van Soest een herdenking van de Japanse capitulatie in 1945. Voor de Indische Nederlanders, die 3½ jaar onder het Japanse juk hebben geleden, een belangrijke datum omdat voor hen toen pas de Tweede Wereldoorlog eindigde. Op die datum herdenken zij de vele slachtoffers die vielen binnen of buiten de Japanse kampen, de militairen die vielen tijdens de strijd tegen het Japanse leger en de romusha's (autochtone slavenarbeiders) tijdens de aan hen opgelegde werkzaamheden.

In 2007 werd contact gelegd met de Stichting Comité 4 en 5 mei te Soest, waarmee wij nu een samenwerkingsverband hebben. Het verzetsmonument aan de Ir Menkolaan is een blijvend gedenkteken voor alle burgers en militairen die voor ons vaderland zijn gestorven, hier in Nederland en in het toenmalige Nederlands-Indië.

Ieder jaar op 15 augustus herdenken wij bij het monument van Soest de capitulatie van Japan. Wij hopen dat u samen met ons deze plechtigheid komt bijwonen.