Facebook
Comité 4 en 5 mei
035-602 10 08

Catering CentraalWebdesign SoestVan de Grift

Toespraak de heer B. Gerbracht namens mevr. H. Verburg- Wormer

Toespraak de heer B. Gerbracht namens mevr. H. Verburg- Wormer

Herdenking 15 augustus 2021

Zeer Geachte Aanwezigen

In vorige jaren herdachten we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vierden we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Er werd op de jaren tussen de bevrijding en het heden gereflecteerd: wat heeft de afgelopen 75 jaar betekend?

We vergeleken de Jeugd van Toen met de Jeugd van Nu. Welke keuzes maakten zij en wat waren de verschillen?  We luisterden naar de “Verhalen om nooit te vergeten” en daar kwam het verhaal van een oorlog met een onzichtbare vijand : COVID-19 bij.  Dat maakte, dat we in een situatie terechtkwamen, voor velen van U bekend door ervaring:  van verregaande vrijheidsbeperking, strenge regels met dito controles, een avondklok, minimale tot geen sociale contacten. En dat niet alleen in ons land, maar in veel landen ter wereld. Inmiddels zijn deze maatregelen versoepeld en moeten we wennen aan een “nieuw normaal”.

Hoe gaan we nu om met vrijheid, hoe verantwoordelijk voelen we ons daarvoor en wat vraagt het aan inzet van onszelf en anderen?   

Nu het stof van dit in alle opzichten ongewone jubileumjaar is neergedwarreld, maken we pas op de plaats. Het jaarthema van 2021 is “na 75 jaar vrijheid”. Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021?  Hoe ga je na een periode van niet-vrij zijn terug naar het gewone leven? Wat doe je wel, wat doe je niet? Wat houdt het “nieuwe normaal” in?

Velen van U, behorend tot de Jeugd van Toen, hebben ervaring met leven in onvrijheid en na lange tijd weer teruggaan naar een “ander normaal”, opgedaan tijdens en na de oorlog en de Bersiaptijd in Indonesië. De Jeugd van Tegenwoordig heeft die ervaring niet. Waar staan zij nu, hoe vrij zijn zij en kunnen zij nu – na Corona – weer genieten van de vrijheid? Welke keuzes moeten ze maken? Hoe overbrug je een leegte van 1 ½ jaar? Velen van hen hebben grote moeite met het terugvinden van een dagelijkse routine. Weten niet wat ze moeten kiezen? De vraag om psychische hulp is groot. Zo groot, dat er enorme wachtlijsten zijn ontstaan.

Het zou goed zijn als deze 2 groepen met elkaar in gesprek gaan. Het kan een handreiking worden van de Jeugd van Toen naar de Jeugd van Nu. Hoe mooi zou het zijn om oud en jong bij elkaar te brengen? Blijf de verhalen vertellen, Opa’s en Oma’s!

Vandaag herdenken wij vandaag ALLE slachtoffers, die vielen tijdens de Pacific oorlog van 1941 t/m 1945: de jarenlange periode zonder vrijheid of onafhankelijkheid. Na de Japanse nederlaag volgde de onafhankelijkheidsstrijd, die opnieuw slachtoffers eiste. In 1949 kwam daar een einde aan en kwam er eindelijk vrede

Na 75 jaar vrijheid is het zeker belangrijk om te blijven herdenken, elk jaar weer. Het draait om keuzes maken, nog steeds en net als toen. Ik wens iedereen veel wijsheid bij het maken van eigen keuzes en dank U voor Uw aandacht.

Mevr. H. Verburg- Wormer.