Facebook
Comité 4 en 5 mei
035-602 10 08

Soester CourantCatering CentraalWebdesign Soest

Inleiding

Ieder jaar op 19 november herdenken wij met elkaar de 33 verzetstrijders uit de Tweede Wereldoorlog die op 19 november 1942 op de vliegbasis Soesterberg door de bezetter zijn gefusilleerd. Deze herdenking werd vele jaren georganiseerd door de Koninklijke Luchtmacht. Vanwege het vertrek van de Koninklijke Luchtmacht van de vliegbasis Soesterberg heeft de stichting comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg de organisatie van deze herdenking, met instemming van het gemeentebestuur,  van de Koninklijke Luchtmacht overgenomen.

Al velen jaren wordt deze herdenking georganiseerd samen met de leerlingen van de Openbare Basisschool “De Egelantier” uit Soest. De samenwerking met deze leerlingen wordt zeer op prijs gesteld en zal ook worden voortgezet. Immers zij vervullen een duidelijke rol zowel bij de ontvangst van de gasten als op de fusilladeplaats.

De 33 van Soesterberg die dit jaar op donderdag 19 november (aangepast programma ivm corona maatregelen) worden herdacht zijn door de bezetter uit diverse plaatsen in Nederland naar Soesterberg gebracht om daar te worden gefusilleerd omdat zij zich verzetten tegen de schending van vrijheid en verdraagzaamheid. Zij kwamen niet uit Soest of Soesterberg. De meeste waren voornamelijk afkomstig uit Amsterdam, Hengelo en Deventer. De meeste hadden beroepen als metaalbewerker, stukadoor, los arbeider, schilder, monteur, elektricien, landarbeider, stratenmaker, banketbakker en een gemeentewerkman.

Zonder meer landgenoten die opkwamen voor de vrijheid van hun medemens en hun vaderland en dit door een laffe daad van de bezetter met de dood hebben moeten bekopen.

“Dat zij niet vergeten worden”

De eerste herdenking vond plaats op donderdag, 19 november 1992. De toenmalige Desmond Tutu School uit Soest heeft het monument in 1993 op verzoek van de Stichting Februari 1941 geadopteerd. Een uitgebreid verslag over de 33 van Soesterberg staat in het boekwerkje 'De drie-en-dertig van Soesterberg' door J.W. Ooms en B.J. van Os, uitgever Bosch & Keuning Baarn (1974), ISBN: 9024641640, een uitgave die mede tot stand is gekomen op initiatief van het gemeentebestuur van Soest. Daar de boekjes niet meer te verkrijgen waren heeft de stichting comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg het boekwerkje in 2017 (75 jaar naar de fusillade) opnieuw uitgebracht. Ook dit boekwerkje is tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Soest. Het vernieuwde boekwerkje is te verkrijgen via de stichting 4 en 5 mei Soest - Soesterberg (cees.vos@4-5-mei.nl). 

Voor de foto's 2009 klik hier

Voor de foto's 2010 klik hier

Voor de foto's 2012 klik hier

Voor de foto's 2013 klik hier

Voor de foto's 2014 klik hier

Voor de foto's 2015 klik hier

Voor de foto's 2016 klik hier

Voor de foto's 2017 klik hier

Voor de foto's 2018 klik hier

Voor de foto's 2019 klik hier

Voor de foto's 2020 klik hier