Facebook
Comité 4 en 5 mei
035-602 10 08

Drukkerij ESEDCatering CentraalWebdesign Soest

Wandel- en fietstocht over Park Vliegbasis Soesterberg

Terug naar overzicht

Publicatiedatum: 16-04-2015Wandel- en fietstocht over Park Vliegbasis Soesterberg

Wandel en fietstocht op 27 juni 2015.

Op 27 juni 2015 organiseert de stichting comité Soest-Soesterberg  in het kader van 70 jaar bevrijding in nauwe samenwerking met Park Vliegbasis Soesterberg, Utrechts Landschap en de vrijwilligers  die als gids optreden op het Park Vliegbasis Soesterberg een wandel-  en fietstocht. We starten in shelter 611. Daar staat de koffie klaar en bij terugkomst bieden wij u een hapje en een drankje aan.

Ervaar het weidse uitzicht vanaf de landingsbaan en geniet van de bijzondere natuur. Voel de dreiging van de koude oorlog als u langs de militaire gebouwen wandelt. Park Vliegbasis Soesterberg is een uniek gebied, een schatkamer vol verrassingen.

In kleine groepjes gaan we onder begeleiding van een team van gidsen (vrijwilligers) o.l.v. de heer H. van den Berg, wandelen of fietsen over de oude vliegbasis en bezoeken we onder andere de oorlogsmonumenten die op de oude vliegbasis aanwezig zijn. 

Vliegheide
Twee Haagse automobielhandelaren richten in 1910 een heideveld bij Soesterberg in als burgervliegveld en organiseren in dat jaar al de eerste vliegshow. Er is een spoorlijntje aangelegd van Den Dolder naar de basis, speciaal voor bezoekers. In maart 1913 wordt het terrein door de Staat der Nederlanden aangekocht om als vliegbasis te dienen voor de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. De vliegbasis bestond aanvankelijk uit een plat gemaakt heideveld met enkele houten gebouwtjes maar veranderde snel in een volwaardig vliegveld met werkplaatsen en kantoren.

WO I
In de Eerste Wereldoorlog worden buitenlandse militaire vliegtuigen op Soesterberg ondergebracht. Tot de Tweede Wereldoorlog blijft de omvang van de basis beperkt door gebrek aan geld en schaarste aan materiaal.

WOII
In de Tweede Wereldoorlog komt de vliegbasis in handen van de Duitse bezetters. Het vliegveld wordt grondig verbouwd en krijgt een derde landingsbaan. De vliegbasis nam immers een strategische plek in bij de ‘ slag om Engeland'. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog wordt de vliegbasis geheel verwoest. Pas in 1951 wordt Soesterberg weer helemaal operationeel.

De ontvangst is tussen 13.15 uur en 14.00 uur. Om 14.00 uur vertrekken we met de gidsen het gebied in. De wandelroute  is ongeveer 2 uur en de fietsroute is ook ongeveer 2 uur. Er kunnen maximaal 100 deelnemers deelnemen aan deze middag. 50 deelnemers voor de wandelroute en 50 deelnemers voor de fietsroute.  Kom zo veel als mogelijk op de fiets naar de oude vliegbasis. We hebben voor het parkeren van auto’s maar een maximum capaciteit van 50 voertuigen.

Shelter 611 is te bereiken via de ingang gelegen aan het Hertenlaantje aan de Dolderse kant. Bij het hek wordt u opgewacht door twee medewerkers van de stichting 4 en 5 mei Soest – Soesterberg. Zij verwijzen u door naar de genoemde shelter.

Als u aan deze wandel- fietsexcursie wil deelnemen dan dient u zich van te voren op te geven bij Cees Vos via de e mail cees.vos@4-5-mei.nl of telefonisch 06-28939510. Opgave vóór 20 juni 20