Facebook
Comité 4 en 5 mei
035-602 10 08

Catering CentraalWebdesign SoestGrand Cafe De Lindenhof

Lichtmonument 'Levenslicht'

Terug naar overzicht

Publicatiedatum: 11-01-2020Lichtmonument 'Levenslicht'

(foto: Marco de Swart)

Holocaustmonument ‘Levenslicht’ onthuld bij de Kunststichting Hazart aan de Pimpelmees 3 te Soest.

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Soest, is van 23 januari tot en met 2 februari  het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien bij de Kunststichting Hazart.  Het monument in onze gemeente maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. De Stichting Comité 4 en 5 mei Soest – Soesterberg heeft samen met de gemeente Soest besloten om mee te doen met dit landelijke project. Jan Hazelaar en Ali van de Berg van de Kunststichting Hazart hebben hun deuren wijd open gezet om het tijdelijk monument ‘Levenslicht’ bij hun onder te brengen.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Soest zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij ‘Levenslicht’ of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Op 26 januari (ook de landelijke holocaust herdenking) om 19.30 uur organiseert de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest  - Soesterberg in nauwe samenwerking met de Kunststichting Hazart een korte plechtigheid bij het lichtmonument. Burgemeester de heer R.T. Metz zal dan het monument officieel onthullen met een toespraak. Leerlingen van groep 8 van de 2e Van der Huchtschool zullen gedichten voordragen. De heer H. Joosten zal namens de Joodse gemeenschap spreken. De toespraken en de gedichten zullen worden afgewisseld met muziek (Occasional Brass Quinted van muziekvereniging PVO)  en zang (Judith Nijland). De organisatie zal voor de bezoekers een gastenboek neerleggen om persoonlijke berichten achter te laten. Het gastenboek zal na 2 februari samen met de stenen naar museum Soest worden overgebracht om daar een plekje te krijgen bij de permanente expositie WO II. Vanaf 19.00 uur op 26 januari staan de deuren voor u open. De scoutinggroep ‘De Fakkeldraagsters’ zullen van 23 januari tot en met 2 februari in de avonduren aanwezig zijn om de bezoekers te ontvangen en te begeleiden.

De plechtigheid op 26 januari is voor iedereen toegankelijk. Het advies is om lopende of op de fiets te komen. De parkeergelegenheid voor voertuigen is zeer beperkt. Ook mag er geparkeerd worden bij Stay Okay aan de Bosstraat. Verkeersregelaars zullen u daar heen verwijzen. Ook daar is een beperkt aantal parkeerplaatsen beschikbaar.

Locatie
Van 23 januari tot en met 2 februari is het lichtmonument dagelijks te zien van 10.00 uur tot 17.00 uur en in de avonduren van 19.00 uur tot 22.00 uur bij de Kunststichting Hazart aan de Pimpelmees. Voor deze locatie is gekozen omdat het monument daar in het donker kan worden opgesteld, het is binnen en voor een ieder te bezoeken. Het monument komt namelijk het beste tot zijn recht in het donker.

Voor informatie kunt u terecht bij Cees Vos 06-28939510 of via de mail cees.vos@4-5-mei.nl.

Voor verdere informatie mbt uw bezoek aan het ‘Levenslicht’: E-mail: info@hazart.nl NB: helaas is dit project niet rolstoeltoegankelijk in de avonduren is de winkel van de Hazelaar ART SUPPLIES gesloten.