Monument Soesterberg

Soesterberg heeft zijn eigen vrijheidsmonument. De gemeente Soest kent buiten de monumenten die staan opgesteld op de vliegbasis Soesterberg dus twee vrijheids/oorlogsmonumenten. Op 4 mei 1984 werd door Z.K.H. Prins Bernhard op de hoek van de Kampweg-Moerbessenberg te Soesterberg een Vrijheidsmonument onthuld doormiddel van het wegschuiven van een doek, zodat een koperen herinneringsplaat zichtbaar werd. Het monument is gemaakt naar een ontwerp van de Soester architect Dûermeyer. Tijdens de onthulling wapperden destijds vrolijk de vlaggen van Frankrijk, Amerika, Groot-Brittanië, Canada en Nederland, de landen die onder andere hebben bijgedragen aan de bevrijding van ons land in de Tweede Wereldoorlog. De heer F. J. Hagmeijer, destijds voorzitter van de herdenkingscommissie, verklaarde in zijn toespraak onder andere dat de uitvoering van het monument soms gepaard ging met onbegrip, teleurstellingen, spanningen en veranderingen in samenstelling van de commissie. Twee jaar werk was er aan de onthulling vooraf gegaan. Er was toch iets unieks tot stand gekomen met de onmisbare steun van de Soesterbergse bevolking en het bedrijfsleven van Soest en Soesterberg aldus de heer Hagmeijer in zijn toespraak.

Ook dit monument is gemaakt ter nagedachtenis aan hen die ooit hun leven hebben gegeven ter bevrijding van Nederland. Oud burgemeester Scholten memoreerde in zijn toespraak op 4 mei 1984 dat het monument te Soesterberg niet alleen een gedenkteken is van het verleden maar ook een baken voor de toekomst.

Op de voorpagina van deze krant is niet het gehele gedenkteken afgedrukt. De bij dit artikel geplaatste foto's geven u een indruk van het dubbel gestileerde kruis en de door Z.K.H. Prins Bernhard onthulde gedenkplaat.

Beschrijving monument.

Het "Monument 1940 - 1945" te Soesterberg is een dubbel gestileerd kruis, omringd door een pleinvormig metselwerk. Het kruis is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 15 meter breed en 15 meter diep. De tekst op de koperen plaat luidt: "Onthuld door Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden 4 mei 1984".

Sponsoren